Thursday, 8 December 2011

Kau nak bagi hadiah apa bila aku kahwin nanti?

Masa aku kecik-kecik, bila mak bapak aku suruh pergi majlis perkahwinan orang, aku pergi je la. Pergi pun, dapat telur rebus. Boleh makan dengan kicap balik nanti. Tak pun dapatlah sepotong kek atau ciuman dari pengantin perempuan, sambil pengantin itu kata: "Comelnya budak ni!!". Lepas itu, adalah gambar aku dengan pengantin.

Kecil aku memang comel. Sila terima fakta tersebut.

Nami Island [01]
ni dekat nami island

Bila lepas akil baligh ni, sebab dah tahu majlis perkahwinan ini semuanya akan tertumpu pada pengantin, aku datang masa pengantin ada, lepas makan balik. Kadang-kadang, aku datang sebab nak tunjuk muka, sebagai anak orang yang dijemput. Aku bosan pergi majlis perkahwinan ni sebenarnya. 

Zaman itu berlalu.

Kalau ada orang sebaya dengan aku yang sekepala baru aku duduk lama sikit dalam majlis perkahwinan orang itu. Majlis perkahwinan saudara-mara aku, aku tak ada lah buat macam itu. Sebab dah awal-awal mintak tolong suruh jaga bahagian air ke, duduk menyental kuali ke apa ke.

Sekarang aku akan bakal lihat, kawan aku, jiran aku, adik saudara aku, classmate aku atau sesiapa yang aku jumpa dari umur belasan tahun akan melangsungkan perkahwinan. Sudah tiba masanya, aku perlu fikir suatu benda yang dianggap gurauan - "Kau nak bagi hadiah apa bila aku kahwin nanti?". Soalan itu perlu serius ditangani bila kawan yang bakal kahwin adalah manusia penting dalam hidup kita.

Apa korang bagi kepada kawan-kawan yang nak kahwin sebagai hadiah perkahwinan?

Kalau aku ditakdirkan kahwin esok pagi, aku nak coffee maker, water heater, microwave, washing machine dan berus gigi elektronik yang bunyi ngeng-ngeng itu. Saat ini 5 benda ini penting. Saat ini, besok lain la.

cetusan otak beku

 

♥ Terima Kasih Kerana Sudi Membaca Entry Eddy Ezally ! Sila Beri Comment and Like la Kalau Suka ! ♥

2 comments:

  1. amboi,, nampak sangat tak nak dah beli barang2 tu bile dah kawin,, huhu

    ReplyDelete
  2. eddy nak semua tue ke? tiah beli dgn kedai perkakasan elektrik la senang, kasi kat eddy... :p

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...